Baggage Allowance

1. What are checked baggage and carry-on/hand luggage?
Answer: Checked baggage refers to the luggage given to the carrier for transport and picked up at the final destination. Carry-on luggage refers to the smaller bags and personal items you are permitted to bring onto the plane and keep in the cabin with you on the flight.


2. What are the specific requirements for carry-on/hand luggage?
Answer: Carry-on baggage for the passenger holding first-class tickets are two separate articles and passenger holding business or economy class ticket is one article only. Each hand luggage must not exceed 20×40×55 cm (8×16×22 inches) in size and all the carry-on should be less than five KG (about 11 pounds) in total. The excess is treated as checked luggage.


3. What are the allowances for the free checked luggage?
Answer: The allowances are as follows.

 Cabin Class First Class (F) Business Class (C) Economy Class (Y) Infant Ticket
Maximum
Total Weight
40 KG
(88 pounds)  
30 KG
(66 pounds)
20 KG
(44 pounds)
No free
checked luggage
Maximum
number of items
Two pieces One piece  One piece No free
checked luggage

In addition to the free checked luggage, each passenger holding child ticket and adult ticket can take such item as one lady’s handbag, one mini camera, one mini telescope, one folding wheelchair, one coat or raincoat, one walking stick or one umbrella, one pair of crutches or artificial limb or one cradle and the food for the infant --which is not allowed to use to feed the infant.


4. What if my baggage amount exceeds the baggage allowance?
Answer: The excess will incur an additional charge reckoned by distance and weight: Generally, 1 kilogram (2.2 pounds) costs 1.5% of a full economy-class airfare (one way, adult ticket).


5. What is the difference between infant, children and adult ticket?
Answer: Babies less than 2 years old should buy an infant ticket, which is 10% of the adult ticket. There is not seat for the infant ticket. When each adult takes more than one infant, the else should buy the child ticket with seat. The infants less than 2 weeks old are not permitted to board. Children between 2-12 years old should buy a child ticket.


6. How can I claim the compensation for the damage or loss of baggage, if any?
The Airline Company has responsibility to make compensation for the damage or the loss of baggage by 50 CNY for each kilogram of the baggage.


7. What should I do when the value of each kilogram over 50 CNY?
You can declare value for your baggage by paying the additional charge. The maximum value you can declare is 8000 CNY. When the declared value exceeds the real value, the Airline Company compensates, if any, you only the real value.


8. Can I put money in my checked luggage?
Answer: No, you can’t. Currency, security, draft, jewelry, diplomatic pouch, important documents, valuables, fragile items and perishable items are not allowed in the checked luggage. In case of any loss or damage, the Airline Company will compensate you only at the common checked luggage value.


9. Is there anything else I can’t put in the checked luggage or take onto the plane?
Answer:
1. All kinds of weapons, simulated weapons, ammunition and explosive devices
2. Counterfeit) currency and forged securities
3. Press items, roll film, photographs, phonograph disc, video disc, tape, video tape, laser video disc, laser audio disc, computer storage medium and other items that are harmful to Chinese politics, economy, culture, and social morals
4. Deadly poisons of all kinds.
5. Addictive substances, including opium, morphine, heroin, hemp and other narcotics and psychotropic drugs
6. Priceless relics and other museum pieces whose export is prohibited
7. Animals, plants and products thereof infected with or carrying pathogenic germina, pests and other harmful organisms.


10. Does the lithium battery belong to the dangerous goods?
Answer: No, it does not. At the latest requirements from Civil Aviation Administration of China (CAAC), lithium batteries that are usually used in laptops, cell phones and digital cameras, at most two pieces, are allowed to take as hand luggage but should be kept well in case of short circuit or explosion, while can’t be consigned as checked luggage. Besides, the content of each lithium can’t exceed 0.8 g and the total lithium content of the barriers you take can’t exceed 25 g.


11. Are liquid items allowed to be in hand luggage?
Answer: No, liquid items are forbidden in the hand luggage, but there are some exceptions.
1. The passengers with infants can apply for free liquid dairy products that are provided by the airlines.
2. Liquid medicines necessary for diabetic or other patients will be subject to safety inspection and will be kept by the flight attendants.


12. Is there any limitation about the cosmetics?
Answer: At the new regulations, the cosmetics are requested to be taken in a strict way. Only one piece of each cosmetic with a quantity no more than 100 ml can be taken. Each piece of cosmetic should be packed separately in a bag and be checked before boarding. The liquid cosmetics should be packed with the transparent plastic bags and the shopping invoice of which should be showed in the security checkpoint. Lip-gloss, face cream, shaving foam/ cream and toothpaste are included in the liquid cosmetics, while perfume is not.


13. Can I take my pet with me when I am traveling in china, and do the airports permit to bring animals?
Answer: Yes, you can take your pet along with you in China, but there are some regulations you must learn about.
1. Only one pet is permitted for each passenger each time.
2. You must make sure the animal you brought is home-raised and is a pet animal such as a cat or dog.
3. The amount of your pet and the container are not included in the allowances for the free checked luggage.
4. You should make an application to the airline for bringing your pet by showing the Veterinary Inspection Certificate, and consign your pet to the airline 2 hours before the departure of your flight.


Note: The information above covers the general rules for baggage allowance. As there are some different airlines in China, so are there some slight differences between the rules of different airlines. Thus, we suggest you consult your travel agent or check the airline website for details about your airlines.

Quick search a tour:
How long your trip will be:
You plan to start in:
tailor made your owns China Tours

Email:

[email protected]

WhatsApp:

+86 13978369041

Skype:

ChinaExpeditionTours

Associated with or Member of:

Follow Us at:

Travelers' Reviews on:

Copyright © 2010-2019 China Expedition Tours. All Rights Reserved